اصفهان - خیابان مطهری - خیابان مقداد

0

سبد خرید

ضریب توان

ضریب توان

ضریب توان یا power factor چیست؟

ضریب توان در یک سیستم الکتریکی AC به معنی نسبت توان واقعی به توان ظاهری می باشد و مقدار آن بین 0 تا 10 است. توان واقعی در واقع توانایی یک مصرف کننده برای تبدیل انرژی الکتریکی به دیگر شکل های انرژی را بیان می کند در حالی که توان ظاهری در اثر وجود اختلاف بین ولتاژ و جریان بوجود می آید. با توجه به نوع بارها و میزان توان راکتیو، توان ظاهری می تواند از توان واقعی بیشتر باشد. در برخی کاربردها بجای اصطلاح ضریب توان از کسینوس فی نیز استفاده می گردد.

Screenshot 2 2

تاثیر ضریب توان در مدار

کم بودن ضریب توان (بیشتر بودن توان ظاهری نسبت به توان واقعی) در یک مدار باعث بالا رفتن جریان در مدار و در نتیجه بالا رفتن تلفات در مدار می شود. در واقع ضریب توان میزان راندمان و کارکرد موثر را نشان می دهد. هرچه ضریب توان بالاتر باشد میزان راندمان بالاتری خواهیم داشت.

Screenshot 3 1

اصطلاح پیش فازی (Lead) و پس فازی (Lag)

در یک شبکه AC، ولتاژ بارهای خازنی نسبت به جریان پس فاز می باشد. به عبارت دیگر، جریان نسبت به ولتاژ پیش فاز است، لذا به این دستگاه ها تولیدکننده توان راکتیو می گویند و در بارهای سلفی دقیقا برعکس این موضوع می باشد و جریان نسبت به ولتاژ پس فاز اند و این بارها مصرف کننده توان راکتیو می گویند.

نکته: در بارهای اهمی خالص جریان و ولتاژ با یکدیگر هم فازاند.

Screenshot 4

ضریب توان

مدار هایی که شامل مصرف کننده های کاملا مقاومتی هستند (مانند لامپ های رشته ای، بخاری های برقی، اجاق های برقی و….) ضریب توان یک دارند (زاویه فاز صفر است لذا کسینوس صفر یک میشود و مقدار توان اکتیو و ظاهری باهم برابر خواهد بود) در حالی که در مدارهای بارهای راکتیو (مانند خازن ها، موتورها، تراسفورماتورها و….) ضریب توان کمتر از یک است.

Screenshot 5

محاسبه ضریب توان

توان AC در یک مصرف کننده دارای سه بخش است:

توان واقعی با P نشان داده می شود و یکا آن وات (Watt) است و برابر است با P=VIcoc

توان راکتیو با Q نشان داده می شود و یکا آن وار (Var) است و برابر است با Q=VIsin

توان ظاهری با S نشان داده می شود و یکا آن ولت-آمپر (VA) است و برابر است با S=VI

رابطه بین این سه پارامتر توان S2=P2+Q2

Screenshot 6

اندازه گیری ضریب توان

برای اندازه گیری این فاکتور نیاز به کلمپ پاور متر یا توان سنج انبری داریم. کلمپ را دور تک فاز بار که جریان از آن عبور می کند می اندازیم سپس سلکتور را بروی توان گذاشته و مقدار توان برحسب وات را مشاهده خواهید کرد. با استفاده از منو انتخاب، بر روی PF رفته و میزان PF را رویت خواهید کرد. در برخی مدلها امکان اندازه گیری PF سه فاز نیز امکان پذیر است.

Screenshot 7 edited

اصلاح ضریب توان

اصلاح ضریب قدرت، تکنیکی برای کم کردن آثار منفی بارهای راکتیو در یک شبکه با برق متناوب است. در هنگام اصلاح ضریب قدرت به جای این که شبکه جریان سلف (جریان پس فاز) را تامین کند، با استفاده از خازن به طور موازی، جریان مورد نیاز توسط خازن تامین می شود. خازن جریان پیش فاز می کشد یعنی جریان پس فاز تولید می کند و سلف جریان پس فاز را مصرف می کند. به این عمل اصلاح ضریب توان می گویند. 

Screenshot 8

ظرفیت بانک خازن در طراحی یک پروژه بر چه اساس محاسبه می شود؟

  1. توان مورد تقاضا، ضریب توان اولیه و ضریب توان اصلاح شده
  2. توان نصب شده، ضریب توان اولیه و ضریب توان اصلاح شده
  3. توان مورد تقاضا، ضریب توان بدترین دستگاه و ضریب توان اصلاح شده
  4. توان نصب شده، ضریب توان بدترین دستگاه و ضریب توان اصلاح شده

مقالات مرتبط

درباره ما

شرکت فنی مهندسی اسپادانا صنعت گلدشت در جهت تولیدات داخلی و پیش روی اهداف کلی با بیش از دو دهه سابقه فروش و رضایتمندی مشتریان، در سال 1387 تاسیس گردید و از مهم ترین ویژگی تمایز شرکت اسپادانا صنعت نسبت به رقبا، 6 ماه گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش شامل تمامی محصولات می باشد.

دسترسی سریع

شبکه های اجتماعی

نماد ها

اپلیکیشن اسپادانا صنعت

© تمامی حقوق وبسایت متعلق به اسپادانا صنعت گلدشت میباشد